Plænelufter, vertikalskærer, mosfjerner – kært barn har mange navne. Ikke mange haveejere synes om mos i græsplænen, men der er heldigvis gode råd mod det genstridige ukrudt.

En plænelufter er en effektiv mosfjerner, som river op i græsplænen, så græsrødderne får mere luft – deraf navnet. Det øverste jordlag løsnes og samtidig fjernes også visne græsrødder, sneskimmel og mos.

Er du træt af din mosfyldte græsplæne? Så læs med og bliv guidet til valg af den bedste plænelufter til dig og din græsplæne. 

Hvad er en plænelufter? 

Selvom en plænelufter har flere forskellige navne, er der i udgangspunktet ingen forskel på de tre forskellige typer. De er opbygget på den samme måde og gør arbejdet ens.

En plænelufter fås i forskellige udformninger, både med benzin- eller elektrisk motor. På nogle almindelige plæneklippere kan du tilkøbe knivsæt, så denne også kan bruges som plænelufter. Her behøver du så ikke at investere i flere forskellige maskiner til din plæne. 

Til nogle havetraktorer kan du også købe mosfjernere, det er dog ikke det samme som en plænelufter. Dette er en rive, som river mos, blade og græs sammen, mens du klipper græsset. Denne metode er slet ikke ligeså effektiv, som en plænelufter.

På alle modeller er det muligt at justere skæredybden, så du bestemmer hvor langt ned i plænen knivene skal skære. Denne justering afhænger af, hvor meget mos, der er i plænen, og hvor dybt dette sidder.

Fordele ved brug af plænelufter

Fordelene ved at anskaffe sig en plæneklipper er mange. Den helt enkle og klare er, at du får en flot og sundere græsplæne, som du kan nyde i løbet af sommeren.

Hvis du køber en kombineret græsslåmaskine og plænelufter behøver du kun at gå græsset igennem én gang, hvilket kan være en fordel, hvis du har en meget stor græsplæne.

Fordelene ved at bruge en plænelufter, som også samler mosset op er, at du derved ikke behøver selv at samle det op bagefter. Maskinen klarer både at fjerne mosset og samle det op i en beholder.

Sådan vælger du den rette model

For det første skal du overveje, hvor stor maskinen skal være. Hvis du har en lille have, kan det være voldsomt at købe en stor maskine. Der er ikke nødvendigvis plads til en stor maskine i haven, men du har måske heller ikke brug for så store kræfter. Hvis du har en stor have med meget mos og tendens til filetering, skal du have en maskine, der kan tage ordentlig fat og er effektiv.

Når du kigger på maskinens specifikationer, skal du lægge mærke til, om den har forskellige indstillinger. Den skal kunne klippe i forskellige højder, og knivene bør være solide.

Om du skal vælge en elektrisk eller benzindrevet plænelufter afhænger af, hvor meget motorkraft, du har brug for. En benzindrevet maskine er kraftigere og derfor god til store plæner med meget mos. Disse kan dog også larme mere, så hvis du har en lille have og bor tæt på dine naboer, kan det være en fordel at vælge den elektriske udgave.

Når du skal vælge plænelufter, er det vigtigt, at den passer til dig. Det skal være ergonomisk optimalt for dig, da du kan komme til at gå med maskinen i lang tid. Det nytter ikke noget, at du får ondt i ryggen allerede efter 5 minutter. Hvis håndtaget er justerbart, vil det være nemmere for dig at tilpasse maskinen til din højde og drøjde.

På hjemmesiden: https://osmedhus.dk/plaenelufter-test-se-den-store-test-af-13-modeller/ kan du se en stor test af 13 forskellige plæneluftere, hvilket kan være en hjælp til at vælge den rigtige. Med de ovenstående råd i baghovedet ved du nu, hvad du skal kigge efter.

Vejen til haven du altid har drømt om

Vi har nu gennemgået de vigtigste faktorer, der skal overvejes, når du skal vælge en plænelufter. En plænelufter kan være vejen til den flotte græsplæne, som du altid har drømt om.

Det er altid en god ide at udse dig et par forskellige modeller og sætte dem op mod hinanden. Så får du et godt overblik over dem alle. Hvis du stadig er i tvivl, når du kigger på nettet, kan du altid få gode råd i din nærmeste forhandler af plæneluftere.