Her finder du får du overblikket over de bedste e-bogslæsere for 2019. Find de modeller, der klarer sig bedst i test, og den model, der passer bedst til dine behov.
Hvis du er vild med at læse bøger, så bør du helt sikkert overveje en eReader eller en e-bogslæser som de også kaldes mange steder.
En e-borgslæser er en lille enhed, hvor man kan have alle sine bøger samlet på en gang, og derefter frit vælge hvilke bøger man vil læse. Den er smart at have med på eksempelvis ferien, hvor man kan have hele sit bibliotek af bøger samlet et sted, så man ikke behøver at bruge en masse plads på at have de fysiske bøger med.
Der er efterhånden kommet mange eReaders til på markedet og det kan derfor være svært at finde frem til den eReader der er den rette for dig. Fælles for dem allesammen er at de er relativt små, og har den kendte tablet-størrelse. Det betyder at de er perfekte til at have med i tasken, og nogle er endda så små i størrelsen at de kan være i lommen.
Prisen variere lidt på disse enheder, og det er noget vi tager med i testen herunder af de mange e-bogslæsere, så du kan finde den, der er bedst til prisen og passer bedst til lige netop de behov du stiller til den.
Find den bedste i test eReader
Bedstetech.dk har taget et kig på markedet som det ser ud lige p.t. og har lavet en opsummering af de mange muligheder man kan vælge. Der er som sagt et stort udvalg og mange svinger i kvalitet.
Prisen for disse enheder er ofte på mellem 1000 kr. og 1500 kr. Det er altså en prisklasse, der er til at have med at gøre for de fleste, og hvis det er din første e-bogsreader så har du i den grad noget at se frem til, for det er noget så rart at man ved, at man har adgang til hele sit bibliotek med kun et par klik!
1. Amazon Kindle Paperwhite – BEDST I TEST
- 4,5/5 Stjerner på Techradar.com⭐
- 4,5/5 Stjerner på Tomguide.com⭐
Forhandler | Pris | Totalpris | Læs mere |
---|---|---|---|
Dustin.dk | 1.119,00 | 1.119,00 | Læs mere |
Set til 1119 kr.
Her kommer vi til den, der startede hele bølgen med e bogslæsere. Amazon Kindle blev for første gang udgivet for mere end 10 år siden og tog hele verden med storm. Siden da er der kommet mange flere versioner og opgraderinger til den lille enhed, og det kan virkelig mærkes.
Amazon har et kæmpe udvalg af digitale bøger, som kan købes direkte på maskinen. Det er et stort plus for mange og det gør at man lynhurtigt har adgang til et bibliotek på mere end 4 millioner bøger. Dog er disse på engelsk, eller hvertfald størstedelen, men man skal ikke være bange for at den ikke kan læse danske bøger – i så fald køber man dem bare fra en dansk online forhandler i pdf først, og får dem lagt over på den.
Skærmen er også værd at snakke om, for den er virkelig god. Det er uden tvivl den bedste i denne test, og det er derfor en fornøjelse at bladre rundt i menuerne og mellem siderne når man sidder dybt begravet i en bog. Den touch følsomme skærm gør også hurtigt indtryk og den er ligeså god at betjene.
Det nytter dog ikke noget med et rart interface, hvis ikke menuerne også er brugervenlige, men også her gør Amazon Kindle lige det ekstra end sine konkurrenter. Det er super let at finde rundt i menuerne og den er meget let at betjene, uanset hvor man befinder sig.
Der er flere grunde til, at denne ereader er blevet kåret som bedst i test. Det er først og fremmest på grund af den gode skærm, der også er belyst, så man nemt kan læse i mørke uden at det anstrenger øjnene. Derudover så har den den helt rette størrelse med en 6 tommer skærm, og i øvrigt et smukt ydre, som er en af testens smartere e-bogslæsere. Den er lavet af plastik, hvilket føles rart at holde om, og så er den meget solidt bygget, så man ikke er bange for at den går i stykker for let.
Amazon leverer altid nogle stærke, solide og brugervenlige produkter og dette er endnu et tilfælde, hvor de beviser dette. Derfor kan Amazon Kindle til hver en tid anbefales varmt.
2. Kobo Aura H2O
- 4,5/5 Stjerner på Trustedreviews.com⭐
- 4/5 Stjerner på CNET.com⭐
Den bedste vandafvisende e-bogslæser på markedet – med gode features og flot batteritid!
Set til 1099 kr.
Her har vi at gøre med en ekstra stor eReader der har en skræm på 6,8″. Det kan mærkes lige fra første side, man begynder at læse på enheden. Det er samtidig en god oplevelse at læse på den, da skærmen også har fået en højere opløsning end mange af konkurrenterne her i testen og det er en fryd for øjet at læse bøger, da de ekstra pixels er med til at gøre teksten mere skarp og samtidig kan der stå flere ord på hver enkelt side.
Denne højere opløsning medføre også andre fordele. Bl.a. så er den ekstremt god til billeder – stadig ikke så god som en tablet, men relativt sammenlignet med de andre i testen her. Hvis man læser bøger med billeder og illustrationer i, er dette derfor en helt klar fordel.
Dens større skærm medfører dog også en større størrelse for hele enheden. Det betyder at vægten kommer op på ca 240 gram, og det er dog stadig lige tilpas hvis man gerne vil kunne styre den med én hånd. Dog er designet ikke helt ligeså flot som de andre i testen og den er ligeledes en lille smule tykkere. Dens udseende er generelt bare en anelse mere klodset, dog uden at det nogensinde bliver et problem, og funktionaliteterne vil jeg mene gør mere end rigeligt op for dette.
Den kan som de andre også surfe på nettet, og på grund af den højere opløsning, så er dette generelt bare en bedre oplevelse man får fra ende til anden.
Hvis du ved med dig selv at du er en læsehest, der kommer til at bruge din e-bogslæser en hel del, men samtidig måske ikke går op i designet, så er denne e reader det helt sikre alt for dig!
Køb hos Dustin
Set til 1099
3. Pocketbook Touch Lux
- 3/5 stjerner på techradar.com⭐
- 6,5/10 stjerner på theverge.com⭐
Testens billigste bud. Men giver stadig en behagelig læseoplevelse!
Set til 719 kr
Her har vi at gøre en smart og flot e bogslæser med en 6 tommer stor skærm, der skiller sig ud med et flot og hvidt ydre. Desuden er menuerne på dansk, hvilket hjælper en hel del, når man skal guide rundt i menuerne.
Pocketbook lever i den grad op til sit navn, og er en helt lille lommecomputer med touchskærm og MP3 afspiller. Touchskærmen fungerer alt i alt fint, men man skal dog ikke forvente sig kvalitet som man finder fra almindelige tablets. Den fungere dog fint til de ting, den skal kunne som at skifte fra side til side og finde nye bøger.
Desuden kan skærmen belyses fra siderne, hvilket betyder at man ikke behøver en ekstern lampe. Det er rigtig rart, og desuden kan lyset nemt justeres så man altid kan få lige det tilpasse mængde lys man skal bruge, hvis man ligger en mørk aften uden lys fra eksempelvis en lampe.
Den er nem at have med at gøre og vejer kun lige knap 200 gram. Det betyder at man snildt kan have den med overalt, hvad end det så er på ferie, i skolen eller måske på arbejde – bare sørg for du ikke bliver taget i at læse i arbejdstiden! Desuden er der rigtig mange måder at indstille den på, så den altid kan indstilles til lige præcis dine behov.
Det er generelt en smart designet e-bogslæser og en feature som vi især holder meget af, er dens smarte funktioner til deling af bøger. Den har direkte adgang til Dropbox, så man kan altså hurtigt gemme sine bøger heri fra måske sin computer, og derefter finde dem igen her fra e-readeren.
4. Amazon Kindle Oasis
- 4,5/5 stjerner på techradar.com⭐
- 8/10 stjerner på theverge.com⭐
I den dyre ende, men testens flotteste design og den mest behagelige læseoplevelse.
Set til 1999 kr
Her kommer endnu en e-bogslæser fra Amazon i Kindle linien. Dette er en af de dyreste modeller på markedet, men det er da også en af de bedste modeller, man kan anskaffe sig.
Det er testens eneste model, der har et rent metal-design og minder derfor mest af alt om et Apple produkt. Den har samme brede kant som Kobo Forma og det gør ligeledes at den er rar at holde ved og læse med i længere tid af gangen.
Det eneste lille – meget lille – minus ved metalrammen er, at hvis den har lagt på en kold overflade, så kan den være kold at holde om, de første par minutter, man sidder med den. Men det er altså også en ekstremt lille minus, der overordnet set ikke betyder noget.
Skærmen står knivskarpt, og når man er i gang med at læse glemmer man fuldstændig at det er en ebogslæser man sidder med, for hver en pixel går i et med siderne, så det hele står enormt flot. Skærmens høje opløsning og klarhed lagt sammen med det lækre design gør, at denne e bogs læser byder på den bedste læseoplevelse blandt modellerne.
Desuden så er denne model vandtæt. Det gør at den nemt kan haves med overalt. Hvad end man er på ferie og sidder ved poolen, eller man elsker at læse på den i karbadet, så skal man altså ikke være bange for at den får vandskader, og det er en lille, men meget nyttig feature at have.
I forhold til de negative sider, så er der alt i alt ikke mange. Dog er det værd at nævne at der ikke er noget headphone jack i den. Det kan altså besværliggøre det, hvis man ynder at høre med på audiobooks, som denne model også understøtter.
Til sidst er der prisen. Den ligger som sagt i den dyre ende, men når man tager alle de ting med i betragning som denne model indeholder, så er prisen mere retfærdiggjort. Hvis man er på udkig efter en ebogs læser, der giver den bedste læseoplevelse og som holder længst, så er dette modellen, man skal vælge.
5. Kobo Forma
- 9,5/10 stjerner på Goodreader.com⭐
- 9/10 stjerner på Expertreviews.co.uk⭐
En flot premium e-bogslæser med perfekt skærm og rar at holde om.
Set til 1700 kr
Kobo er kendt for at lave nogle af de bedste ebogslæsere, der kan tage kampen op mod Amazons Kindle linie. Denne model er ingen undtagelse. Den ligger i premium enden, men man får da også meget for pengene.
Først og fremmest lægger man mærke til udseendet. Der er en tyk kant i enten højre eller venstre side (alt efter hvordan man vender den), som gør, at den er rar at holde ved og rar at bruge i længere tid ad gangen. Noget andet, der hurtigt springer i øjnene er den store skærm på hele 8 tommer, og det gør altså at man får en ekstra behagelig læseoplevelse, hvor man aldrig skal knibe øjnene sammen, for at kunne se, hvad der står på en given side.
En anden fin lille funktion, som man har valgt at implementere er, at der er en fysisk knap på devicen til at skifte side. Det er en rigtig god følelse at fysisk kunne “vende siden”.
Alt i alt byder Kobo Forma på en innovativt design, der klarer sig rigtig godt sammenlignet med konkurrenterne.
Kobo Forma er som nævnt vandtæt. Det gør den nem at have med på ferie og det er altid rart at man ikke behøver være alt for bange for at have den med på fx stranden eller sidde og læse på den ved poolen.
At styre rundt i menuerne er også en god oplevelse. Her kan man dog opleve at den af og til halter en lille smule bag Kindle når det kommer til simplicitet og nemhed, men alt i alt er den nem at guide sig rundt i, og det er let at finde frem til nye spændende bøger, der skal på læselisten.
Minusser ved denne ebook reader er bl.a. prisen og så dens hukommelse på 8 gb. Hvis man er typen, der læser en masse og gerne vil have mange bøger liggende på sin enhed, så kan dette vise sig at være en anelse for lidt til ens forbrug, og selvom det ikke er jordens undergang, at man skal til at slette nogle af sine bøger, så er det stadig et irritationsmoment, som man godt kunne have været for uden.
Derudover kommer prisen, som ligger i den høje ende af, hvad mange af konkurrenterne gør. Dog er dette en premium model og med de features og det design som den kommer med, så ville det også være svært at presse prisen længere ned.
6. Amazon Kindle Voyager.
- 4,5/5 stjerner på Techradar.com
- 8/10 stjerner på Techadvisor.co.uk
DENNE MODEL ER DESVÆRRE UDGÅET
Dette er blot en nyere og forbedret version af den forgående Kindle, der dog også følger med op i prisen. Den er en anelse dyrere, men så får man altså også en læser, der er opgraderet over hele linien.
Den er blevet finpudset i alle aspekter, og man finder at vægten er en anelse lettere, den performer lidt hurtigere, og så er der blevet integreret en ny smart feature således at du kun behøver at berøre siderne af skærmen for at skifte side.
En god Amazon Kindle, der gør det godt over hele fronten. Det er dog stadig nogle relativt små forbedringer den kommer med, så hvis man kan nøjes med en almindelig version af Amazon Kindle, så er det måske dette man skal overveje. Hvis man er en tech nørd der absolut vil have det bedste og det nyeste grej, så er det dog helt sikkert denne man skal gå med.
Hvad kan en eReader?
En eReader blev skabt fordi der var et behov for at kunne samle alle sine bøger et sted, hvor de let var tilgængelige til at blive læst. Dette kan en almindelig bærbar computer selvfølgelig også klare (se i øvrigt vores test, hvor vi finder den bedste bærbar computer her.), men det er stadig ikke behageligt at sætte sig med sådan en med det formål at læse en god bog. Det er i øvrigt ikke noget, der har noget med en almindelig bog at gøre rent formmæssigt, og derfor opstod der et behov for den almindelige e-bogslæser.
Amazon var de første til at udnytte dette og udgav deres Amazin Kindle tilbage i 2007. Den blev omgående en succes, og det er ikke svært at regne ud hvorfor. Amazon Kindle er stadig den suverænt bedste eBogslæser på markedet, og den er blevet forbedret mange gange siden, at den første gang så dagens lys.
I dag kan man forvente meget mere af sin e-bogslæser end blot at den er i stand til at læse bøger. Mange af de nye har flere features som eksempelvis at kunne gå på nettet og surfe rundt. Mange har også direkte adgang til en butik, hvor man kan gå ind og søge efter bøger, som man kan købe direkte på enheden, så man indenfor få minutter kan finde en bog, som man kan sidde og læse.
Hvis man ikke har prøvet at sidde med en eReader før, så har man noget godt i vente. Som sagt er skærmen en rigtig sjov ting ved alle enheder, da de ikke ligner noget man har set før. Det føles vitterligt som at stirre på et stykke hvidt papir og det er netop af den grund at de er blevet så populære, for det er hverken en tablet eller en almindelig computer, der kan klare dette.
Dette har selvfølgelig også den ulempe at de kan være svære at få almindelige farver på, og der er da også derfor at størstedelen af alle e-bogslæsere er lavet med skærm, der kun kan vise sort og hvid og nuancer af disse farver. Det er dog ikke noget problem for den forbruger, der kun vil læse bøger med sin enhed.
Med de nyere e-readers så er der kommet en ny smart funktion: nemlig en berøringsfølsom skærm eller bare en touchscreen. Dette gør den umådeligt meget lettere at betjene, og for de bedst så tager det kun et par få klik at gå fra ide til handling – find en bog, køb den, gå ind i den og begynd at læse den. Det fungere upåklageligt for de fleste.
En anden ting, der er så populært ved en e-bogslæser er, at den er enormt transportabel. Den kan komme med stort set overalt og det er derfor intet problem at have den med i skolen eller tager den med på ferien. Især på ferien har den vist sit værd for mig mange mange gange, og forstil dig hvor let og elegant en løsning det er, hvis man bare har adgang til ALLE sine bøger med et par klik. Det er noget rare end det var før i tiden, hvor man skulle have fysiske bøger med.
Mange mener at noget af magien ryger ved en eReader. Altså i den forstand at der er noget helt specielt ved at sidde med en ægte bog. Det er der nogle der mener, men det er hurtigt en fornemmelse, der forsvinder når man første gang får lov at mærke hvor let og rart det føles at læse på sådan en type device her. Det er med så meget andet en tilvænnings sag, og der går ikke mange timer før man har vænt sig til det.
Kilder til e-bogslæser testen
Der ligger en masse research til grund for denne guide. For at finde frem til de førende modeller indenfor markedet har det været nødvendigt at indsamle testresultater fra de store sider rundt omkring på nettet. Dette indbefatter både de engelske sider, men også danske sider. Herunder finder du de enkelte kilder, der er blevet brugt til at danne sig et overblik over markedet, og i øvrigt til at finde frem til de modeller, der generelt klarer sig bedst i test.
Pocketbook Touch Lux
Amazon Kindle Paperwhite
Kobo Aura HD
Kindle Voyage
Hvorfor købe en e-bogslæser?
Hvorfor overhovedet købe en ereader? Dette er et spørgsmål som man let kan besvare i og med at de hver især løser et problem, som mange af os har oplevet før eller siden: at en fysisk bog kan føles tung og fylder enormt meget. Én enkelt bog fylder måske ikke så meget, men hvis man lige pludselig kommer til at fylde sit bibliotek op, så kan det hurtigt kommer til at blive træls.
Desuden så betyder det også, at hvis man skal på ferie eller er på farten, så er man ofte nødsaget til at vælge mellem hvilke bøger man mest har lyst til at tage med, fordi et af gode grunde ikke er muligt at kunne tage alle eller hele ens biblotek med. Eller det vil sige- sådan var det til indtil et par år siden, men pludselig så en helt ny produktkategori dagens lys.
Det var nemlig her at Amazon introducerede den første Kindle E-læser og det var med det samme et stort hit, som mange af forbrugerne var vilde med. For mange er det altså et indlysende valg.
Vælg en e-bogslæser, du kan læse i mange timer på af gangen
Noget af det vigtigste at finde i en e-bogslæser er en skærm, der kan holde til at læses på i mange timer af gangen. En e-bogslæser skiller sig da også ud fra fx en tablet med netop skærmen, da skærmen her er naturligt belyst og det vil sige at den på mange måder minder om et stykke almindeligt papir. I modsætning til en tablet, som altså er baggrundbelyst og skønt man godt kan læse bøger på denne, så kan det være at øjet bliver anstrengt mere i længden af at skulle kigge på den form for skærm.
Det er lige præcis der hvor en rigtig eReader udmærker sig: når man første gang står med en i hånden kan man undre sig over, om det overhovedet er en ægte skærm, da det kan føles og minde meget om en plade, der ikke kan skifte. Det er meget behageligt for øjnene at kigge på, men det gør altså også at man skal have en lampe med sig, hvis man læser i mørke omgivelser – helt ligesom hvis det var en ægte fysisk og gammeldags bog med ægte sider.
Batteritiden er også meget vigtigt, og det er selvfølgelig optimalt at e-readeren skal oplades så få gange som muligt. Det er også tilfældet for de fleste af de devices der er med i testen herunder, som faktisk kan holde imponerende lang tid, og mange kan holde i helt op til en eller flere uger uden at blive opladet en eneste gang.
Prisen spiller ind
En anden grund, der i denne forbindelse er værd at nævne er, at det er billigere i længden at have sine bøger på en e-bogslæser. Det siger måske sig selv, men prisen er altid en anelse billigere når man skal have dem elektronisk, end hvis man går ned til sin fortrukne bogforhandler og købe den eller dem der.
Prisen er nogle gange meget billigere mend den ved nyere bøger måske kun er 20-30 kroner billigere. Dog er det i det lange løb her, man kan spare en masse penge, og derfor er dette bestemt også en af de faktorer der gør at de er blevet så enormt populære.
Priserne for de almindelige bøger svinger generelt også en del. Men man kan være sikre på at de ligger stabilt på tværs af de forskellige online shops, der sælger dem.
Sådan testes eReaderen
Mange af de e-bogslæsere du finder herover er blevet testet grundigt igennem af mange af de store udenlandske sider. Derfor er det i langt hen af vejen en opsummering, som er blevet fortaget for at finde frem til hvad den generelle holdning er til, de mange forskellige enheder. Der er generelt stor konsensus om, hvad den bedste og hvad de mindre gode er.
Der er dog en række faktorer som vi har fundet ekstra nødvendige når det kommer til at skulle bedømme og anbefale hvilke enheder, der er de bedste. Dem kan du bl.a. læse mere om her.
Læsbarhed
Læsbarheden er enormt vigtig. Jo bedre læsbarheden er for e-bogslæseren jo lettere er det at følge med i, hvad der står på skærmen, og jo længere tid kan man holde ud at læse. Det gælder for de fleste af de maskiner, der er blevet testet herover at de alle klare sig rimelig godt i denne kategori, og et stort plus som størstedelen af dem har er desuden at skærmen også er belyst fra siderne således at man ikke selv behøver at medbringe en lampe, der hvor man nu engang befinder sig.
Batteri
Batteriet er vigtigt for alle af denne type elektronisk grej, og det er det selvfølgelig også for E-readere. De fleste af disse maskiner er dog meget energibesparende og det vil sige at de kan holde i meget lang tid, og ofte meget længere tid end man lige er vandt til fra fx sin smartphone eller måske sin computer, som ofte kun kan holde strøm fra 5-10 timer eller endda mindre end det enndu.
En e-bogslæser er noget stærkere på denne front og den kan faktisk holde batteri i flere dage og sågar flere uger! Dette er en metrik der er vigtig for de fleste og jo længere tid den kan holde jo bedre. Der er ofte blevet brugt programmer, der får dem til at løbe hurtigere tør for strøm for at simulere at der er gået flere uger, og her har man altså kørt de helt samme tests på de forskellige enheder, så man har kunne finde den, der bedst kan holde strømmen i sig uden at den skal oplades.
Pris
Prisen er enormt vigtig, og det er vigtigt at man får noget for pengene. Derfor er prisen en sammenlagt vurdering efter at man har fået et klart og godt overblik over hvordan de andre ting spiller sammen. En pris på en af disse devices kan hurtigt blive for dyr, hvis man godt nok har med et produkt der er blandt de bedste, men som ligger langt over hvad konkurrenterne gør.
Derfor er prisen af stor vigtighed for de fleste forbrugere.
Holdbarhed
Holdbarheden er også noget der her i denne forbindelse spiller en rigtig stor rolle. Det er ikke fordi at de fleste ikke føles holdbare, men man kan godt mærke at der er forskellige former for holdbarhed, og det er hurtigt at mærke at man har gjort forskelligt ud af hvor holdbare hver enkelt føles.
Der er nogle producenter, der har været bedre til at lave et holdbart produkt i denne kategori, og der er andre, der ikke har lagt så meget fokus på det. Det er for mange vigtigt at man har en e-bogslæser der føles stabil, og skønt det ikke sker ofte, så bør man ikke skulle være bange for at den helt går i stykker, hvis man skulle ske at tabe den.
Design
Designet er overordnet set meget ens for de fleste af de e-readere der er blevet testet her. De ligner allesammen i grove træk hinanden, og derfor er det altså ikke altid lige let at se, hvad der er den pæneste. Generelt er de allesammen små og nemme at have med at gøre.
Der er dog forskel på hvor smalle og små de forskellige enheder er, og her er det altså reelt at tage et kig på, hvad der er den pæneste. Fx er Pocketbook touch en smart lille sag mens en af de andre bliver tykkere i størrelsen og det kan mærkes en lille smule, hvis man virkelig går op i designet.
Kvalitet
Kvalitet er som nogle af de andre kategorier svær at måle helt uafhængigt af nogle af de andre parametre, der testes på. Det er her også en ting, hvor mange af de andre regnes sammen for at kunne give et bud på kvaliteten.
Det nytter ikke noget at man har en e-bogslæser der føles enormt stabilt og sikkert bygget, men som går i stykker eller måske flækker skærmen den første gang man taber den. Samtidig så nytter det ikke at den har det flotteste udseende, hvis den bare slet ikke fungerer når man først starter den op.
Funktioner
Funktionaliteter i hver og en af disse varierer også meget. De fleste har en række grundfunktioner som går igen på alle enheder, men der er nogle e-readers der gør lidt ekstra for forbrugeren.
Et eksempel er fx Kobo Aura der gør lidt ekstra for at give forbrugeren en god læseoplevelse ved at have en skærm, der indeholder lidt flere pixels. Det betyder at der kan være flere ord på hver enkelt skærm, og det betyder desuden at billeder og illustrationer på en side, står mere klart.
Det kan også være andre mere subtile funktioner som eksempelvis Amazon Kindle, der har en one-click funktion således at man blot hurtigt behøver at trykke let ude i den ene side af skærmen før at der gåes videre til næste side.
Skærm
Skærmen er enormt vigtig og spiller også en lille smule sammen med læsbarheden. Dog er det her vigtigt at bemærke hvor vigtigt at det fx er at skærmen er belyst. Desuden er der forskel på hvor let den er at betjene med fingeren, og hvor godt de touch-følsomme elementer fungerer.
Skal du vælge en tablet eller en e-bogs læser
Dette er et spørgsmål man med rette kan stille sig selv, når man skal ud og købe en af disse to muligheder. Hvis man ved med sig selv at den primært skal bruges til at læse bøger på, så er det næsten en no-brainer: for så er det selvfølgelig en e-bogslæser man skal vælge lige med det samme.
For mange forbrugere kan valget dog være lidt svære, og der kan det være en ide at stille sig selv en række spørgsmål, så man lettere kan finde frem til, hvilke krav og behov man egentlig har til denne e-reader.
Hvor mange timer skal man bruge den om dagen?
Dette er et godt spørgsmål som man hurtigt bør få svar på. Hvis det er en enhed man ved man kommer til at bruge mange timer om dagen, så kan det helt sikkert have en indvirkning på hvilket valg man bør gøre. Dog skal man huske på, at de fleste ting en tablet kan klare – også kan klares af ens bærbare computer. Derfor er det altså en balancegang man skal finde mellem hvilke features der er nødvendige.
Skal den bruges til at surfe på nettet med?
Hvis du elsker at slå benene op i sofaen og bruge touchfølsomme bevægelser til at surfe rundt på nettet med, så er det måske ikke det rette valg at vælge en e-reader. Disse kan i de fleste tilfælde godt søge rundt på nettet, men de føles en lille smule mere kluntet end en almindelig tablet har, som for det meste kan zoome og gøre en andet masse smart som de andre ikke er i stand til, på grund af den mere simple skærm.
Vil man gerne kunne se film på den?
Hvis du gerne vil kunne se film, så er du nok nødsaget til at vælge en tablet. Igen er det dog en god ide at tænke over om det ikke er noget som ens computer alligevel kan klare, for den mindre skærm på en tablet kan være træls at benytte sig af i længden.
Vil man læse med den om aftenen?
Hvis du gerne vil læse en masse om aftenen, så er det nok en god ide at få en e-reader. Mange har ekstra følsomme øjne om aftenen og på grund af den mere behagelige skærm på en e-bogslæser, så bliver øjnene ikke helt ligeså anstrengt, når man først begynder at læse på disse når mørket falder på.
Hvor mange penge er man villig til at bruge?
Til sidst så er det for mange også prisen, der kommer an på. Hvis prisen er for dyr så går det ikke. En e-bogsreader er som regel flere tusinde kroner billigere end de andre, og derfor gælder det igen om, at finde ud af, hvad man egentligt søger og hvilke features der er strengt nødvendige og hvilke funktionaliteter, der i det lange løb godt kan undværes.